Så byter du tandläkare

Att byta tandläkare kan kännas övermäktigt. Men det behöver inte vara så svårt. Du har rätt att byta tandläkare hur många gånger du vill.  

I Sverige har vi fritt vårdval, vilket betyder att du enkelt kan byta tandläkare om du vill och önskar. Orsaken till behovet att byta tandläkare kan variera, det kan exempelvis röra sig om en flytt, en tandläkare som går i pension, dålig personkemi eller missnöje.  

Du väljer själv om du vill gå till en privat eller statlig tandläkare. Oavsett skälet till att byta tandläkare har du rätt att välja vilken vårdgivare du vill. Du behöver alltså inte välja en tandläkare i en specifik stad eller ort.  

Allt du behöver göra för att för att byta tandläkare är att kontakta den tandläkare du vill besöka. Om du är i behov av en viss behandling kan det vara bra att först prata med tandläkaren om ditt behov på förhand för att veta att han eller hon utför behandlingen.   

Alla tandläkare är skyldiga att föra journal över alla sina patienter. När du byter tandvårdsaktör kan din nya tandläkare överta din journal, allt du behöver göra är att ge tillstånd till detta. Enligt lag har alla tandvårdsaktörer skyldighet att förvara en journal i tio år efter den senaste noteringen.