Renovera hemmet på egen hand

Oavsett om du har ett hus eller en köpt lägenhet kan det finnas en del saker att renovera. Ibland renoverar man för att man vill förändra utseende, ibland för att göra bostaden mer praktisk. Men man kan också vara tvungen att renovera på grund av att huset eller något i det skadats. Men kan man renovera huset på egen hand?

Renovering kan bli dyrt

Att renovera kan kosta en hel del pengar och det finns flera renoveringsfällor man kan hamna i. Speciellt riskabelt kan det vara att köpa ett hus om man inte går igenom det ordentligt. Många saker kan man kanske ordna på egen hand, och vissa reparationer är kanske inte nödvändiga att göra snabbt så länge man är medveten om vad som faktiskt behöver göras.

Lära sig renovera

Det där med att lära sig renovera kan verka svårt. Men det finns ingen som kan allt från början utan man får helt enkelt lära sig stegvis. Det finns många bra böcker, filmer och artiklar som beskriver hur man går tillväga för att till exempel tapetsera, måla eller lägga golv.

Vad bör man inte göra själv?

Även om man lär sig renovera finns det dock en del saker som kan vara klokt att undvika att göra på egen hand. Det har helt enkelt att göra med att arbetet kan vara farligt, eller så kan det orsaka faror för någon annan. Vissa arbeten kan också leda till konsekvenser längre fram. En sak man inte bör eller får göra själv utan speciella kunskaper är större arbeten som berör elektricitet. Det kan också vara bra att inte göra större rördragningar eller liknande om man inte vet vad man gör, eftersom att det kan orsaka vattenskador.

Spara pengar på renoveringen

Det finns flera sätt att spara pengar under en renovering. Redan när man börjar kan det dock vara klokt att se till att man har en liten buffert. Om man vet vad man gör kan det många gånger bli billigare att köpa material och att göra arbetet på egen hand. Att ta in hantverkare kan kosta rejält stora summor. Det kan också löna sig att jämföra priser på de material man vill använda. Ibland kan precis samma material, färg eller tapet kosta olika summor i olika butiker. Om du behöver mycket material för renoveringen kan du också begära in offerter från större butiker.

Vad bör renoveras först?

Om man köper ett hus eller en lägenhet med renoveringsbehov kan det kännas lite övermäktigt. Om budgeten inte är obegränsad kan man också få prioritera lite. Det allra viktigaste är att göra bostaden möjlig att bo i. Ett badrum, ett sovrum och ett fungerande kök är det man bör ordna först. Se också till att ta bort eventuellt mögel, och att åtgärda eventuell fukt innan inflytt då det annars kan påverka hälsan negativt.